Basert på statistikk for 2023 fra Statistisk sentralbyrå (SSB), spiser hver person i Norge i gjennomsnitt 50 kg brød pr år, dvs omtrent en kg i uka. Et godt og grovt butikkjøpt brød er blitt dyrt, og tilsatt litt for mye E-stoffer til at jeg vil spise dette hver dag.
Vi tror ikke på ekstremisme, men gjør de små valgene smarte.
Her har jeg en etter mitt syn magisk oppskrift på grovbrød som anbefales.
Denne oppskriften gir 3 gode og luftige brød
Det første du gjør er å måle opp følgende i en bolle, og tilsette vann.
80 gram havregryn
80 gram solsikkekjerner
50 gram linfrø
50 gram chiafrø
6 dl vann
La dette nå hvile og svelle i 30 - 60 min for at frø og gryn skal trekke til seg vann og bli mykere.
Når dette har hvilt tilsetter du resten av ingrediensene i en bakebolle
650 gram sammalt speltmel grovmalt
700 gram hvetemel
6,5 gram tørrgjør (1/2 pose)
2 ts salt
1 ss honning
2 ss olje
3,8 dl kaldt vann
La dette elstes på lav hastighet i ca 15 minutter i kjøkkenmaskin, jeg anbefaler f.eks en Kenwood med K krok.
Heves til "dobbel" størrelse under plast eller fuktig håndkle, enten på kjøkkenbenken eller ved langtidsheving i kjøleskapet. Dersom du skal langtidsheve (12-18 timer) i kjøleskapet anbefaler jeg å gi deigen 20-30 minutters forheving på kjøkkenbenken for å igangsette den første hevingen.
Utbaking:
Sett stekeovnen på 240 grader
Del den hevede deigen i tre brød, elt de ut og legg brødpølsene i hver sin brødform med bakepapir. La de få ca 30 minutter ny heving mens ovnen blir varm.
Stekes på 220 grader (sett ovnen ned til 220 når du setter inn brødene) i ca 35 minutter på nederste rille i ovnen.
We use cookies to analyze website traffic and optimize your website experience. By accepting our use of cookies, your data will be aggregated with all other user data.