Logget på som:
filler@godaddy.com
Logget på som:
filler@godaddy.com
En deilig gryte er et av høstens beste måltid! Her får du i deg mengder av rotgrønnsaker, og middagen lager egentlig seg selv etter en halvtimes arbeid i lunsjtid :) Den blir nesten bare bedre og bedre desto lengre den står, og skal småputre på lav varme i rundt tre timer.
Gryte er et perfekt måltid for å tømme kjøleskapet for diverse du har liggende der, og oppskriften jeg viser til her kan du gjerne se på som et utgangspunkt. Vær gjerne fleksibel med grønnsaker, kjøtt og krydder etter hva du har tilgjengelig - eller hva du får tak i til en god pris :)
Dette er en utrolig god gryte, som virkelig vil gjøre deg både god og sunn!


Grytekjøtt (f.eks bog/høyrygg/bankekjøtt) av storfe/lam/svin . Mengde styrer du selv, etter ønske og lommebok. Rundt 750 gram er et godt utgangspunkt.
Rotgrønnsaker, som for eksempel dette. Jeg bruker ofte en blanding av rotgrønnsaker.
2 gulrøtter
1/2 selerirot
1 rødbet
1/2 kålrot
1 pastinakk
2 løk
2 båter hvitløk
1 purre
1ss Tomatpuré
0,5 liter Kraft (gjerne oksekraft) av typen fond eller buljong
Krydder
5 Laubærblad
1 ts Salt
1 ts Pepper
4 ts Persille
2 ts Timmian
Olje (f.eks rapsolje)
1 ts Worchestersaus
1 ss Rødvinsedikk
1 ss Dijonsennep
Husk, dette er et utgangspunkt - du kan flekse etter hva du har tilgjengelig, og hvor kraftig smak du ønsker :)
Vil du lære litt mer om grytekjøtt, les litt her på matprat.no
Når gryten har kokt er det viktig å smake litt på maten :) Ta en skje og kjenn på sausen - trenger du mer smak justerer du litt gradvis. Her må du følge egen smak, men jeg bruker noen ganger litt mer worchester/sennep/chili/soyasaus eller liknende for smak, kanskje litt mer rødvinsedikk for syre. NB: Ikke ta for mye av gangen, det er vanskelig å angre når du først tilfører noe :)
Tilbehør og servering
Server gjerne gryten med kokte poteter eller ris, tyttebærsyltetøy og kanskje litt rømme.
Nyt maten!

Gryteretten er mer enn bare mat; den er en varm fortelling som strekker seg over århundrer.
Vår deilige gryte med okse og rotgrønnsaker har dype historiske røtter. Den er født av nøysomhet og et ønske om å bruke alle råvarer.
Reisen starter i middelalderen. Her var gryten et sentralt samlingspunkt. Den ga varme og næring til enkle husholdninger.
Billigere biter av oksekjøtt ble kokt lenge. Dette gjorde kjøttet mørt og smakfullt. Klebersteingryter, og senere de robuste jerngrytene, var selve symbolet på matlaging.
I århundrer har retter som vår elskede lapskaus varmet sjelen. Den var fast føde for bønder og arbeidere. Det var et bevis på at de enkleste ingrediensene, gitt tid og varme, kunne skape enestående smak.
I dag har gryteretten blitt hevet til et nytt nivå. Den kombinerer de beste tradisjonene med dagens kunnskap om sunne råvarer. Vår gryte er fylt med næringsrikt oksekjøtt og fargerike rotgrønnsaker. Den er et bevis på at historisk, mettende mat passer perfekt inn i et moderne, sunt kosthold. Hver skje er en smak av historie og en feiring av god, ærlig mat.
Vi bruker informasjonskapsler til å analysere nettstedstrafikk og til å optimalisere nettstedsopplevelsen din. Ved å godta vår bruk av informasjonskapsler, vil dataene dine bli samlet med alle andre brukerdata.